top of page

Voimaa Alpakkajoogaelämyksestä

Writer's picture: RimpissaRimpissa

Päivitetty: 18. elok. 2021


Alpakkajoogaelämyksessä yhdistyvät mm. eläimet, luonto, ravinto, liikunta, yhteenkuuluvuus sekä rauhoittuminen.


Konsepti syntyi halusta tuoda konkreettisen tapahtuman avulla ihmisille lisää hyvinvointia. Olen aina rakastanut järjestää tapahtumia ja tilaisuuksia, ja Alpakkajoogaelämyksen järjestäminen on ollut unelmien täyttymys.


Konseptia on kehuttu paljon:

”Alpakkajoogaelämys ylitti odotukseni! Ilta meni kesän top1 listalle heittämällä. Joogahetki oli ihanan rauhoittava ja tilan eläimet valloittavan suloisia! Ruoka oli juuri sopivan kevyttä ja täyttävää, ehdottomasti tulen uudelleen!” Nimetön


”Alpakkajoogaelämys oli ehdottomasti kesän kohokohta! Illan jälkeen mieli oli täyttynyt kiitollisuudesta, vatsa oli kylläinen ruoasta sekä puhelimen muisti pullollaan kuvia alpakoista - täydellinen tilaisuus kaikinpuolin.” Taru


Konsepti ei ole ihan tuulesta temmattu vaan siinä yhdistyy mm. moni positiivisen psykologian aihealue sekä omat kokemukseni hyvinvoinnista.



Alpakkajoogaelämyksessä yhdistyvät mm. eläimet, luonto, ravinto, liikunta, yhteenkuuluvuus sekä rauhoittuminen.

ALPAKKAJOOGAELÄMYKSEN MAHDOLLISIA HYÖTYJÄ HYVINVOINTIIN


Mikäli elämys lisää positiivisten tunteiden määrää, se laajentaa ja rakentaa (Barbara Fredrickson, Laajenna ja rakenna -teoria). Näet paremmin kokonaisuuksia, pystyt out of the box -ajatteluun sekä vahvistat hyvinvointiasi ja voimavarojasi pidemmällä aikavälillä.


Joogan avulla pääset harjoittamaan tietoista läsnäoloa, joka tutkimusten mukaan lisää positiivisia tunteita, merkitystä, itsensä toteuttamista, itsemyötätuntoa, itsehyväksyntää, luottamusta, empatiaa ja huumoria.


Tietoisen läsnäolon fysiologisia hyötyjä ovat mm. myönteinen vaikutus verenkiertoelimistöön ja verenpaineeseen sekä mahdollisuus kivun lievittymiseen. (Murphy, Donovan & Taylor, 1997)


Pääset tuntemaan meille elintärkeää yhteyden tunnetta niin eläimien kuin ihmisten kanssa.


Pääset nauttimaan luonnon läheisyydestä, liikunnan tuomasta hyvästä olosta sekä maittavasta ravinnosta.


Lisäsimme myös toiseen elämykseen kiitollisuusharjoituksen, sillä kiitollisuuden harjoittamisen on katsottu vaikuttavan meihin seuraavasti:

  • Myönteiset tunteet lisääntyvät

  • Myönteiset tunteet tuottavat lisää myönteisiä tunteita

  • Näkökulmanottokyky lisääntyy

  • Ihmissuhteissa tapahtuu myönteisiä vaikutuksia

  • Stressi ja depressio-oireet vähenevät

  • Optimismi lisääntyy

  • Itsetunto lisääntyy

  • Sydänkäyrässä tapahtuu myönteisiä muutoksia

Lähde Joylla Oy



LUONTO JA LIIKE


Vain ohjaaja ja yksi alpakka näkyi, kun osallistujat rentoutuivat joogan aikana. Tämän taianomaisen kuvan otti Maarit Karppinen.

”Luonto ja eläimet tekivät joogasta erityisen.” Nimetön


Joogaosuuden ohjaaja Laura Ihatsu kuvailee tapahtumaa seuraavasti:

” Kun jooga, luonto ja hyväntuuliset eläimet yhdistetään sielu kiittää.

Jooga avaa kehoa ja mieltä, sekä tasapainottaa hermostoa.


Tietoinen läsnäolo ja hengittäminen auttavat rauhoittamaan poukkoilevan mielen ja laskeutumaan takaisin merkityksellisten asioiden äärelle.


Todellinen onni elämässä kumpuaa hyvin yksinkertaisista asioista ja tästä syystä onkin niin tärkeää pysähtyä ja hengittää. Sinussa on jo kaikki mitä tarvitset 🧡”


Luontoa ja sen vaikutusta hyvinvointiimme on tutkittu paljon. Otin tähän lainauksen Anja Yli-Viikarin Luonnon vaikutukset hyvinvointiin -tekstistä.


”Luontokävelyllä olleiden syke ja verenpaine laskivat selvästi nopeammin ja enemmän kuin kaupunkiympäristössä ulkoilleiden. Luontoryhmä myös selviytyi paremmin tarkkaavaisuutta vaativista tehtävistä.” Kirjoittaa Yli-Viikari.


Omakohtaiset kokemukseni myös puoltavat tätä. Mennyt 1,5 vuotta on ollut jokaiselle meille omalla tavallaan erilainen.


Itse olen löytänyt uudelleen luontoyhteyden, jonka hukkasin lapsuuden jälkeen. Olen viettänyt ulkona aikaa joka päivä ja pysähtynyt sen äärelle. Olen todella päässyt kokemaan sen voiman ja rauhoittavuuden.


Kannustan kiinnittämään huomiota siihen, mitä voimme tehdä sen sijaan, että märehdimme kaikkea, mitä emme voi tehdä. Onneksi olemme voineet järjestää nämä elämykset.



PUUNJUURILAAVURUOKAILU


"Ruokahan useimmiten maistuu aina hieman maukkaammalta metsässä syötynä ja osaltaan myös vahvistaa osallistujien omaa luontosuhdetta, kun laavulle saavuttaessa saa kukin etsiä itselleen sopivan paikan ruokailla puun juurelta tai laavusta." Kertoo Luonto- ja ympäristö opiskelija Maarit Karppinen.

Moni on varmasti viettänyt enemmän aikaa ulkona viimeisen 1,5 vuoden aikana ja koska haluamme myös kannustaa siihen, sekä haluamme pitää elämyksen turvallisena, ruokailemme laavulla.


Talvella (2021) ystäväni Maarit Karppinen vei minut nuotiolle (Kytäjä-Usmin ulkoilualue Hyvinkää, Pilvilammen nuotiopaikka – lämmin suositus) 16-asteen pakkaseen opiskelemaan, miten nuotiolla tehdään ruokaa.


Maarit opiskelee Luonto- ja ympäristöneuvojaksi. Pääsin mm. kokeilemaan tuohisten tekoa (tiedätkö mitä ne ovat?).


Siitä se idea sitten lähti. Tiesin, että hyvään elämykseen tulee oleellisena osana kuulumaan hyvä ruoka. Tiesin myös, että Ali-Ollin Alpakkatilalla on ihana laavu, jossa ruokaa voi tehdä.


Pyysin Maaritia mukaan ja hän lähti innolla.


Näin Maarit kertoo elämyksestä:

"Ruokailun toteuttaminen Alpakkajoogaelämykseen osallistujille on ollut antoisaa ja osaltaan myös haastanut minua miettimään minkälainen kokonaisuus sopii tapahtuman henkeen kuin myös miten sen saa toteutettua metsäolosuhteissa isommalle joukolle ihmisiä.


Tapahtumassa on ollut hyvin rauhallinen tunnelma ja ruokailunkin osalta on pyritty toteuttamaan rentoa otetta.


Ruokahan useimmiten maistuu hieman maukkaammalta metsässä syötynä ja osaltaan myös vahvistaa osallistujien omaa luontosuhdetta, kun laavulle saavuttaessa saa kukin etsiä itselleen sopivan paikan ruokailla puun juurelta tai laavusta. Tämä on myös osa-alue, mitä luonto-ja ympäristöalan opiskelijana pidän itse tärkeänä ja missä varmasti tulen kehittämään itseäni vielä lisää."



Tiesin, että hyvään elämykseen tulee oleellisena osana kuulumaan hyvä ruoka. Tiesin myös, että Ali-Ollin Alpakkatilalla on ihana laavu, jossa ruokaa voi tehdä.

NO MITES NE ALPAKAT?

Alpakat ovat hyvin itsenäisiä, eivätkä juuri välitä ihmisistä, mutta kun niille tarjoaa ruokaa ne tulevat lähelle ja niiden kanssa voi ottaa kuvia.

Myös eläinten vaikutus hyvinvointiimme on ollut minulle selvä jo pienestä lapsesta lähtien. Vietin kesät Sysmässä ihanan Tuulan luona.


Tuulalla oli kesästä riippuen vuohia (miksiköhän ne ovat minun lempieläimiäni), kissoja ja kissanpoikia, koira ja possuja. Maatilalla hoidin eläimiä ja ne ovat jääneet minulle hyvin lähelle sydäntäni.


Yhteys muihin ihmisiin ja eläimiin lisää tutkitusti hyvinvointiamme. Yhteydestä tulossa lisää seuraavassa blogissa.


Myös eräs traumaattinen kokemus on opettanut minulle eläinten läsnäolon tärkeyttä. Ollessani noin seitsemänvuotias alakerrassamme paloi asunto. Asuimme ylimmässä kerroksessa ja alimmassa kerroksessa paloi asunto. Jäimme ylös loukkoon ja pelkäsin todella paljon.


Tapahtuneen jälkeen en enää uskaltanut olla yksin kotona ja äitini oli kuitenkin päästävä töihin. Äiti hankki minulle kissan, Mimosan. Tämän jälkeen uskalsin taas olla yksin kotona.


Mimosa oli minulla kuusitoista vuotta ja edelleen ikävöin sitä ❤️


Mitä alpakoihin tulee, olin vieraillut Ali-Ollin Alpakkatilalla muutamia kertoja ja jutellut tilan omistajan Heidi Malkamäen kanssa ja kun ehdottelin alpakkajoogaa, molemmat innostuivat ideasta.


Alpakat ovat hyvin itsenäisiä, eivätkä juuri välitä ihmisistä, mutta kun niille tarjoaa ruokaa ne tulevat lähelle ja niiden kanssa voi ottaa kuvia.


Tämän lisäksi elämyksen hintaan kuuluu sisäänpääsy tilalle, eli virallisen ohjelman jälkeen voi mennä rapsuttamaan aaseja ja pupuja.


Ali-Ollin Alpakkatilalla pupujen häkkiin saa mennä rapsuttamaan ja syöttämään niitä.
Nämä vekkulit ovat vieneet vallan sydämeni. Sattuipa meille myös mieletön yhteyden kokemus, jossa Pirkko-aasi tuli lohduttamaan itkevää tytärtäni. Pirkon empatiakyky pysähdytti ja ilahdutti.

KEHITÄMME KONSEPTIA KOKO AJAN SAAMAMME PALAUTTEEN AVULLA:


”Vaikka olenkin sitä mieltä, että hinta oli kokemukselle sopiva, on 75 euroa pienituloisille aika paljon, joka varmasti vaikuttaisi siihen, että jäisi menemättä. Hyvinvointi ja siitä huolehtiminen jää liian usein pienituloisilta väliin kun siihen ei vaan ole varaa. Voimabileet on tosi kiva että on ilmainen tapa hoitaa sitä omaa hyvinvointia miettimättä meneekö budjetti siitä nurin.” Nimetön


- Kaikille meille toimijoille hyväntekeväisyys on tärkeää ja pyrimmekin lahjoittamaan yhden paikan per elämys vähävaraiselle. Näin mahdollistamme paikan myös sellaiselle, joka ei siihen muuten pääsisi.


Mahtava kuulla myös, että olet tykännyt Voimabileistä. Meillä piti olla fyysiset bileet nyt syksyllä 2021, vaan sattuneesta syystä niitä ei voi järjestää. Ehkäpä sitten maksuttomat virtuaaliset bileet 😘


Pidensimme myös joogaosuuden 45minuutista tuntiin, koska sitä toivottiin.



ROHKEASTI MUKAAN!


Hyvinvointiamme voi lisätä mitä erikoisimmat asiat, jos vain olemme niille avoimia. Tule rohkeasti mukaan ensi kerralla!


Talvella saatamme järjestää jotain vähän erilaisia elämyksiä, mikäli se on mahdollista ja viimeistään ensi keväänä ja kesänä sitten taas tällä konseptilla Alpakkajoogaelämyksiä.


Tarjoamme Alpakkajoogaelämystä myös yrityksille. Jos siis haette jotain erityistä ja voimaannuttavaa, ottakaa meihin yhteyttä 0449781809 tai anita@rimpissa.com.


Elämys voidaan räätälöidä asiakkaan tarpeisiin ja se voi pitää sisällään myös erilaisia (työ)hyvinvointia lisääviä valmennuksia. Valikoimiimme kuuluu mm. positiivisen psykologian, työ- ja oppimistyylien sekä aivovoiman asiantuntijoita.


Lämmin kiitos kaikille osallistuneille ja tuleville sellaisille sekä yhteistyökumppaneilleni Ali-Ollin Alpakkatilalle, Laura Ihatsulle ja Maarit Karppiselle.


Voimaannuttavin terveisin

Anita Löfberg

0449781809



Commentaires


OTA YHTEYTTÄ

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • LinkedIn
  • Black YouTube Icon

Hyvinvointia ihmisille. 

© 2023 Rimpissa 

Tietosuojaseloste

Palveluehdot

Kiitos paljon viestistäsi!

Arvot

Rakkaus - Vapaus - Vastuullisuus

bottom of page